Δήμος Λαυρεωτικής - Τέσσερις οι παρατάξεις στην κούρσα των δημοτικών εκλογών

2014-01-30 07:31
Εισήλθαμε πλέον στην τελική ευθεία στην άκρη της οποίας, Μάιος 2014, βρίσκονται οι Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι εκλογές αυτές, όπως έχουμε ξαναπεί θα διεξαχθούν σε μία πρωτόγνωρη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο.
Μία περίοδο όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέραν των άλλων, έρχεται να παίξει κυρίαρχο ρόλο στις αντιλαϊκές επιλογές της εκάστοτε εξουσίας, να αποτελέσει σε πολλούς τομείς τη μεγάλη δεξαμενή απ’ όπου αντλείται κάθε καινοτόμος και αντιδραστική συγχρόνως μεταρρύθμιση ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και του λαού γενικότερα.
Στην κούρσα των επικείμενων εκλογών στο Δήμο Λαυρεωτικής τέσσερις παρατάξεις έχουν καταστήσει σαφή την παρουσία τους, των οποίων τα χαρακτηριστικά θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε.
   Για την πρώτη εξ αυτών, την παράταξη “Νέα Εποχή” η οποία και ασκεί τη δημοτική εξουσία, οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε αυτή η δημαρχιακή περίοδος δεν της ήταν αρνητικές, αφού, εξ αιτίας του ζητήματος των απορριμμάτων, είχε την τύχη να πορεύεται με τον εξεγερμένο λαό στο πλάι της, να κατέχει τα ηνία της καθολικής αντίδρασης ενάντια στην εκφρασμένη κυβερνητική βούληση για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Το θέμα κράτησε μήνες τις τοπικές κοινωνίες σε Κερατέα και Λαύριο στο πόδι, η κυβέρνηση έκανε πίσω κάτω από τη γιγάντια λαϊκή οργή, ο καιρός πέρασε.
Το όποιο έργο έχει επιτελεστεί, σε διάστημα μικρότερο της τετραετίας ασφαλώς, αλλά και με δεδομένη την απώλεια χρόνου λόγω των προαναφερθέντων λαϊκών κινητοποιήσεων, δεν φαίνεται να αφήνει ικανοποιημένους τους κατοίκους, που στο Λαύριο ειδικά μιλούν για άνευρη παρουσία της δημοτικής αρχής. Η παραχώρηση υποχρεώσεων του δήμου σε εθελοντές όπως συνέβη με το θέμα της δημοτικής βιβλιοθήκης, εδραιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ το θέμα της ανεπαρκούς καθαριότητας, κυρίαρχο όλων αφού συνδέεται με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών, επανήλθε στο προσκήνιο ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, κάτω από τη συρρίκνωση του προσωπικού αλλά και της εκ διαμέτρου διαφορετικής διαχείρισης του συνολικού όγκου των απορριμμάτων.
Σε όλα τούτα προστέθηκε τελευταία και το θέμα της συνένωσης του Κουβαρά με το Δήμο Λαυρεωτικής, για να ρίξει άφθονο νερό στο μύλο του τοπικισμού και να δυναμώσει την αντιπαράθεση μεταξύ διοικούσας πλειοψηφίας και μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης.
Η φθορά που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να αποφευχθεί για τον κ. Λεβαντή, ο οποίος πρέπει πιο κοπιαστικά να πείσει τέσσερα χρόνια μετά το 2010 τους ψηφοφόρους σε Κερατέα, Καμάριζα και Λαύριο.
   Η “Δημοτική Καινοτομία” στοχεύει στη νίκη που θα τη φέρει στην ηγεσία του Δήμου Λαυρεωτικής, διατηρώντας συνεχώς υψηλούς τόνους στις διαφωνίες της με το δίδυμο, όπως επιλέγει να προσδιορίζει, Λεβαντή - Σοφρώνη, ενώ  επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως το όποιο δημοτικό έργο έχει επιτελεστεί στο Λαύριο, αποτελεί συνέχιση εκείνων τα οποία εκείνη ως δημοτική αρχή την τετραετία 2006-2010 είχε δρομολογήσει.
Η αποχώρηση στελεχών που σημάδεψε την πορεία της παράταξης μετά τις εκλογές του 2010, φαίνεται πως αναπληρώνεται με νέα πρόσωπα, κάποια από τα οποία δεν περνούν απαρατήρητα στις τοπικές κοινωνίες σε Λαύριο και Κερατέα. Ο δρόμος ωστόσο μέχρι τον Μάιο είναι τραχύς και ανηφορικός.
Αν ο κ. Λουκάς κινηθεί περισσότερο προσεκτικά από το 2010, θα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για υπέρ του ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού.
   Με ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο, με κάθετη διαφωνία στις κεντρικές πολιτικές, αλλά και στο σύνολο του ευρύτερου πλαισίου που διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια το αυτοδιοικητικές εξελίξεις, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης θα μετέχει στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Λόγοι υγείας του επικεφαλής Απόστολου Παμφίλη, στέρησαν από την “κόκκινη” δημοτική παράταξη την παρουσία της στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα ηγεσίας, το τελευταίο ενδεχομένως που απασχολεί την ακραιφνή πολιτικά παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε των μελών της στρατεύεται όπου χρειαστεί και όπου υπάρξει άμεση ανάγκη.
Η ιδιοτέλεια και οι προσωπικές φιλοδοξίες αποτελούν άγνωστες λέξεις για τα μέλη της παράταξης και οι ψηφοφόροι σε Λαύριο Κερατέα και Καμάριζα πρέπει να γνωρίζουν πως η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι και ούτε ποτέ θα καταστεί μία χαμένη ψήφος.
   Με ένα γενικόλογο κείμενο, παρουσιάστηκε μέσω διαδικτύου η ιδρυτική διακήρυξη της δημοτικής παράταξης Λαυρεωτική Συμπολιτεία. 
Αριστερίστικος ενίοτε λόγος αλλά με προσεκτική αποφυγή του όρου Αριστερά, πόσο μάλλον για υιοθέτηση, ανύπαρκτη κριτική, στο πλαίσιο των καλών δημοσίων σχέσεων, στη διοικούσα πλειοψηφία, ούτε μισός κακός λόγος για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που έχουν οδηγήσει στην απόλυτη εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 
Αν οι θιασώτες της Λαυρεωτικής Συμπολιτείας θέλουν να αποτελέσουν ουσιαστική εναλλακτική πρόταση οφείλουν να καταθέσουν κάτι περισσότερο συγκεκριμένο.
   Με αυτά τα στοιχεία, διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ο ορίζοντας ο οποίος περιβάλλει το προεκλογικό τοπίο, εδώ στη νότια αιχμή της Αττικής. Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στη Λαυρεωτική, ίσως ετούτη τη φορά δώσουν διαφορετική τροπή στις εξελίξεις, ίσως στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ξεφύγουμε από τα στενά όρια των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Η μπότα...των μνημονίων είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει το εφαλτήριο της ψήφου για μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Δύσκολη συνεπώς η θέση και όποιων τοπικών, κομματικών στελεχών συνεχίζουν να στηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που οδηγούν  τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. 
Και ο νοών νοείτω...

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.