Κώστας Λεβαντής: Εγκαινιάζει στην Κερατέα και γκρεμίζει στο Λαύριο - Εγκαίνια του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Κερατέας και απολογισμός πεπραγμένων μακρυά από όσα προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας

2014-02-28 20:59
Τα εγκαίνια του νέου κλειστού Γυμναστηρίου Κερατέας τα είχαν όλα. 
Από την παρουσία του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, μέχρι τον εκτενή απολογισμό πεπραγμένων του δημάρχου Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντή, μακρυά από όσα προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας. “Παρούσα” και η πολυδιάστατη έκφραση, εις βάρος του Λαυρίου, ενός καλά κρατούντος τοπικισμού. 
Ο κόσμος γέμισε τι κερκίδες του νέου κλειστού Γυμναστηρίου την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που βρήκαν θέσεις στα καθίσματα που τοποθετήθηκαν στο τερέν που είχε σκεπαστεί στα συγκεκριμένα σημεία για αποφυγή οποιασδήποτε φθοράς.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το συγκεκριμένο έργο, ενώ σημείωσε με νόημα πως δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε βοήθεια από την κεντρική διοίκηση, εστιάζοντας μ' αυτό τον τρόπο στη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, ο οποίος με έμφαση αναφέρθηκε στη πολυσήμαντη στάση του Σεβασμιότατου κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων για το ζήτημα των απορριμμάτων. Στο επόμενο 45λεπτο ο κ. Λεβαντής στάθηκε σε κάθε σπιθαμή της δημαρχιακής του παρουσίας από την επομένη των εκλογών του 2010.
Αναφέρθηκε στην όλη πορεία της κατασκευής του κλειστού Γυμναστηρίου, για να συνεχίσει εστιάζοντας στις δυσκολίες άσκησης του δημοτικού έργου εξ αιτίας της ανεπάρκειας του προσωπικού και της δραματικής συρρίκνωσής του σχετικά με το 2010.
Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, που όπως ανέφερε καταφέρνει μέσα στη γενικότερη οικονομικά αρνητική συγκυρία να παρουσιάζει πλεόνασμα, ενώ ανέφερε επίσης πως σωρεία στοιχείων σχετικά με ζητήματα αδιαφάνειας και προηγούμενης κακοδιαχείρισης στάλθηκαν στο ΣΔΟΕ αλλά και στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τόνο στο ζήτημα της καθαριότητας, θεωρώντας την εικόνα του Δήμου Λαυρεωτικής πρότυπο για όλη την Αττική, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει το προσωπικό όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων του Δήμου Λαυρεωτικής.
Κατέστησε ιδιαίτερα σημαντική τη λύση των προβλημάτων του δικτύου Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Στάθηκε όσον αφορά τη δεύτερη (αποχέτευση), στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου, έκανε δε λεπτομερή μνεία για το σύνολο των μελετών που αφορούν την ευρύτερη Λαυρεωτική, ενώ υποσχέθηκε την αποκατάσταση των φθορών τους προσεχείς μήνες στο οδικό δίκτυο του Δήμου.
Ακολούθως, έκανε λόγο ο κ. Δήμαρχος για υπεράνθρωπες προσπάθειες των δημοτικών συμβούλων, εννοώντας προφανώς της διοικούσας πλειοψηφίας, τους οποίους ευχαρίστησε, ξεχωρίζοντας για τη συνεισφορά του τον Αντιδήμαρχο Στ. Ρόζη, κάτω από αμήχανα...στην αρχή, αλλά θερμά στη συνέχεια χειροκροτήματα.
Με ιδιαίτερο τόνο στάθηκε ο κ. Λεβαντής επίσης στη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας στη Λαυρεωτική, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία κατάκτηση, με δεδομένη τη συμμετοχή μόλις δεκατριών ακόμη Δήμων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα.
Ένα ακόμη σημείο που προξένησε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η στιγμή όπου ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνένωσης, πριν τι εκλογές,  του Κουβαρά με το Δήμο Λαυρεωτικής, συνδέοντας το σκεπτικό της χωροταξικής χάραξης του “Καλλικράτη” με την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων άρρηκτα συνδεδεμένων με το θέμα της επιδίωξης δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λεβαντής απέφυγε να σχολιάσει το παραμικρό για τη στάση της αντιπολίτευσης, δείχνοντας έτσι, να αντιλαμβάνεται πως οι συνθήκες δεν υπαγόρευαν κάτι τέτοιο, ίσως όμως και να σηματοδοτεί αυτή του η επιλογή  την αλλαγή της στάσης του όσον αφορά την όλη του προεκλογική τακτική. 
Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως παρόμοιος απολογισμός πεπραγμένων και μάλιστα ακόμη πιο εκτενής θα πραγματοποιηθεί σύντομα και στην πόλη του Λαυρίου.
Είτε συμφωνεί κανείς με τι θέσεις τις οποίες εξέφρασε συνολικά στις 9 Φεβρουαρίου στην Κερατέα ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, είτε διαφωνεί, υπάρχει κάτι το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Ο λόγος του κ. Λεβαντή στο νέο κλειστό Γυμναστήριο της Κερατέας, όσο και αν ήταν ένας λόγος σχετικά μετριοπαθής, μακριά από κλισέ και στερεότυπα που ο κόσμος τα έχει πια βαρεθεί, ήταν ένας λόγος ο οποίος, ως απολογισμός πεπραγμένων, έπρεπε να δοθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε μία συνεδρίαση, όπου θα είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, αλλά και κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος, ή φορολογούμενος από το Δήμο, όπως προβλέπει ο νομοθέτης. 
Αυτό θα ωφελούσε πολύ περισσότερο από τις τοπικιστικές “φωτοβολίδες”  περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων, οι οποίες, κατά τον κ. Λεβαντή, υπαγόρευσαν την χάραξη του “Καλλικράτη”.
Γιατί στις πολυήμερες κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Δήμαρχος ότι συμμετείχαν το ίδιο δυναμικά και κάτοικοι του Λαυρίου.
Δεν  έκλεισε ωστόσο εκεί για τον κ. Λεβαντή η τοπικιστική παρένθεση στο λόγο του, αφού έκανε στη συνέχεια αναφορά για την Κερατέα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από πρωτεύουσα του πρώτου Δήμου Λαυρεωτικής το 1835, εντάχθηκε σαν Δημοτική ενότητα στον νέο Δήμο.
Οι συνειρμοί μοιραία ακολουθούν.
Το αναλόγιο μπροστά από τον Δήμαρχο Κ.  Λεβαντή, έγραφε ευκρινώς Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κερατέας, δείχνοντας την εμμονή των υπευθύνων του Δήμου Λαυρεωτικής, με αναφορά στην πόλη της Κερατέας, στη διατήρηση των παλιών προσδιοριστικών όρων, που καμία σχέση δεν έχουν με τη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο “Καλλικράτης”.
Ας μην ξεχνά ο αναγνώστης τις πινακίδες στην είσοδο της ίδιας πόλης, που επιμένουν να κάνουν λόγο για τον ανύπαρκτο πλέον Δήμο Κερατέας. Είναι άραγε συνειδητή επιλογή η διατήρηση αυτής της “παρατυπίας”, ή αποτελεί προϊόν ατυχών συμπτώσεων;
Την ίδια ώρα συμβαίνουν όλα τούτα, που άλλοι ξορκίζουν κατά τ' άλλα τον τοπικισμό, τον οποίο κάποιοι άλλοι επίσης φροντίζουν και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, να διατηρείται ακέραιος.

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.