Καθαριότητα στη Λαυρεωτική: Τραγική η εικόνα...και στο βάθος ιδιωτικοποίηση.

2013-07-11 16:50

 

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της καθαριότητας στο Δήμο Λαυρεωτικής, με τα προβλήματα να λειτουργούν αποτρεπτικά για κάθε βελτίωσή της.

Η υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας, η κατάργηση, ουσιαστικά, της υπερωριακής απασχόλησης, μετά την άρνηση του Επιτρόπου να εγκρίνει την καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης στους εργαζομένους, δημιουργούν ένα πολύμορφο τοπίο, αρνητικό, πάνω στο οποίο κινείται η υπόθεση της καθαριότητας.

Ο “Καλλικράτης” φαίνεται να δείχνει την πιο γκρίζα του εκδοχή στην Κερατέα και στο Λαύριο, επιβεβαιώνοντας όσους εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις, τόσο για την επιτυχία του γεωγραφικού σχεδιασμού των υπό ένωση δήμων, όσο κυρίως για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, που όμως πολύ γρήγορα εμφανίζονται στην Λαυρεωτική.

Σε σύνολο 6 απορριμματοφόρων (3 για για Λαύριο και 3 για Κερατέα), εναποτίθεται η καθαριότητα από Κακιά θάλασσα έως το Χάρακα, τα οποία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο των απορριμμάτων.

Οι εικόνες που λάβαμε από το Χάρακα, τόσο στην ίδια την παραλία, όσο και στο εσωτερικό του οικισμού, μιλούν από μόνες τους, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για 10ήμερη απουσία του απορριμματοφόρου.

Σημαντική ανάσα, κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες αναμένεται να δώσει η πρόσληψη κάποιων συμβασιούχων τις προσεχείς ημέρες, οι οποίοι θα επιτρέψουν στο υπάρχον τακτικό προσωπικό να λάβει την καλοκαιρινή του άδεια.

Η τραγικότητα σε όλο της το μεγαλείο...

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, με το σύνολο των εργαζομένων να καλείται να αποδώσει μεγαλύτερο έργο με πετσοκομμένες δίκην μνημονίου αποδοχές, χωρίς δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης, οι απαιτήσεις για καλυτέρευση της εικόνας της καθαριότητας μάλλον είναι ανεδαφικές.

Σε αυτά μπορούμε ακόμη να συνυπολογίσουμε την ελλείψει κεντρικών πόρων περιορισμένη ακόμη και αυτή τη συντήρηση του υλικοτεχνικού - μηχανολογικού εξοπλισμού, που ταλανίζει σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας.

Αυτή η εκρηκτική σε κάθε περίπτωση κατάσταση, ο φαύλος κύκλος που δείχνει να μην κλείνει πουθενά, άλλους δεν ωφελεί παρά εκείνους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις κεντρικές πολιτικές της απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας μέσω της υποστελέχωσής τους, της υποχρηματοδότησης αφενός καθώς και της ανταποδοτικότητας σε κάθε σπιθαμή δημοτικής παροχής αφετέρου, προετοιμάζουν το έδαφος της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και στην πηγή.

Αυτό δηλαδή που για τους περισσότερους φάνταζε μέχρι πρόσφατα μακρινό και λίαν ευφάνταστο σενάριο.

Επομένως, οι όποιες αγωνίες και δράσεις των εργαζομένων καθώς και των διοικούντων το Δήμο που επιθυμούν τη διατήρηση του δημόσιου - δημοτικού χαρακτήρα στην καθαριότητα, προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κατευθυνθούν. Να φροντίσουν δηλαδή, πέραν των άλλων, και για την ποιοτική επάρκεια του έργου που προσφέρουν....

Διαφορετικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν χαθεί όλα.

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.