Ο Ορυκτός μας Πλούτος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ

2014-01-29 13:58

Άρθρο του

Ηλία Κ. Κονοφάγου*

 
Η  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί σήμερα μια ξεχωριστή έννοια για όλους εμάς τους Έλληνες. Παρ' ότι είναι παγκόσμια γνωστή από το 1982, στην Ελλάδα την ανακαλύψαμε μόλις πριν τέσσερα χρόνια στον τύπο. 
Εδώ όμως και τρία χρόνια αντί να δίνουμε σημασία στην ΑΟΖ ασχολούμαστε καθημερινά με τους όρους του μνημονίου. Εξ' άλλου παρ' ότι όλοι θεωρούμε  ότι οι όροι του μνημονίου είναι εξαιρετικά απαράδεκτοι, κανείς τελικά δεν συζητάει σε βάθος το πρόβλημα & κανείς δεν ασχολείται με το πως θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτό.
Και όμως αγαπητοί φίλοι υπάρχει κάποια λύση, υπάρχει διέξοδος αρκεί την λύση αυτή να  την πιστέψουμε, αρκεί να την αναζητήσουμε. Πιστεύουμε ότι η λύση της απαλλαγής περνάει μέσα από την άμεση "δημιουργία πλούτου για το λαό μας", την δημιουργία ντόπιου "ορυκτού πλούτου" για τα χρεωμένα παιδιά μας. 
Ο Ορυκτός αυτός Πλούτος είναι πλέον γνωστό ότι βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ , η οποία και υπερκαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας.
Αντί λοιπόν να αγωνιζόμαστε με πάθος για να καλύψουμε τα χρέη των μνημονίων μέσα από τις περικοπές των μισθών ή από τις περικοπές των συντάξεων & τις εισπράξεις νέων φόρων, εμείς οι ειδικοί προτείνουμε να οδηγήσουμε το μνημόνιο στην αφάνεια χάρις στην ανάδειξη του πλούτου της ΑΟΖ. 
Σχεδόν όλοι οι ξένοι και ευτυχώς και αρκετοί Έλληνες, εντοπίζουν τις προοπτικές σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων μέσα στο απέραντο Ελληνικό  Γαλάζιο, δηλαδή στην ΑΟΖ της Χώρας μας.
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι πράγματι σοφός για να το καταλάβει. Αρκεί να στηριχθεί στα λόγια του Θουκυδίδη «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».
Η πρώτη εξ' άλλου "de facto" AOZ δημιουργήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγο χάρις στον Ορυκτό Πλούτο του Λαυρίου που μέσω του παραχθέντος Αργύρου των Μεταλλείων του βοήθησε στην κατασκευή των διακοσίων από τις τετρακόσιες τριήρεις που τελικά οδήγησαν στην νίκη της Σαλαμίνας και στο Οικονομικό θαύμα των Αθηνών.  
Τα "Μέγα αυτό Κράτος" ορυκτού πλούτου το έχουμε εδώ & πολλά χρόνια μπροστά μας, το έχουμε ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, στο βυθό της θάλασσας. Απλά το αγνοούσαμε, το περιφρονούσαμε συστηματικά & φροντίζαμε παράλληλα να πλουτίζουν ορισμένοι επιτήδειοι από τις εισαγωγές ξένων προϊόντων & αντίστοιχων ενεργειακών πρώτων υλών του εξωτερικού.  
Την πολιτική αυτή του συστηματικού δανεισμού για εισαγωγές, για καλοπέραση και  απόλυτη αδιαφορία στα συμβαίνοντα την πληρώνουμε ανεξαίρετα όλοι μας βουτηγμένοι μέσα στα χρέη και την ανεργία.
Κοιτάξτε όμως τι έπραξαν οι Κύπριοι τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος είχε διαβάσει ιστορία, θυμήθηκε τα λόγια του Θουκυδίδη...
Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο, όταν το έτος 2000  η ψυχή του Φυσικού Αερίου της Κύπρου Σόλων Κασίνης μαζί με τους Γάλλους συνεργάτες του δήλωνε δημόσια ότι στη Κύπρο "υπάρχει πετρέλαιο, υπάρχει άφθονο Φυσικό Αέριο"! 
Οι περισσότεροι -κυρίως οικονομικοί παράγοντες ενεργειακών κυπριακών εισαγωγών Υ/Α τον βρίζανε & τον χλευάζανε με τα χειρότερα λόγια, και τέλος τον χαρακτηρίζανε γραφικό & ανόητο καραγκιόζη.
Δέκα χρόνια μετά η Κύπρος δικαιώθηκε πανηγυρικά, οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου απέδωσαν τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα στον Κόσμο Φυσικού Αερίου (Φ/Α) της τελευταίας δεκαετίας. 
Η Κύπρος παρ’ όλες τις γύρω της απειλές τόλμησε! Τόλμησε να θεσπίσει στην πράξη ΑΟΖ από το 2004 και τα οφέλη της τα βλέπουμε μπροστά μας. Το κοίτασμα της Αφροδίτης το 3ο Μεγαλύτερο Κοίτασμα Φ/Α στο Κόσμο, βρέθηκε από την πρώτη κιόλας γεώτρηση. Η αξιοποίηση  της Αφροδίτης αναμένεται να αρχίσει το 2016 & η Αξία της υπολογίζεται σήμερα σε 100 δις Ευρώ. Αναμένεται δε ότι από το 2016 μέχρι και το 2019 θα δημιουργηθούν τοπικά 100.000 νέες θέσεις εργασίας..
Υπολογίζεται ότι το πρόσφατο μνημόνιο της Κύπρου χάρις στον αναμενόμενο πλούτο της είναι ήδη νεκρό.
Η γιορτή όμως της Κύπρου μόλις τώρα αρχίζει. Υπολογίζεται ότι μέσα στην ΑΟΖ της θα βρεθούν ακόμα αποθέματα Φ/Α που αντιστοιχούν σε άλλες  τουλάχιστον 14 Αφροδίτες. 
Μιλώντας τώρα για ορισμένους από εμάς τους ειδικούς των υδρογονανθράκων θα ήθελα να αναφέρω ότι το 2010 προσπαθήσαμε με πάθος να περάσουμε το μήνυμα της Ελληνικής ΑΟΖ, του αναμενόμενου πλούτου της και τις σημαντικές προοπτικές της, αντίστοιχες με αυτές της Κύπρου. 
Προσπαθήσαμε λοιπόν με επιστημονικά τεκμηριωμένο πείσμα να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη -που σήμερα πνίγεται στα χρέη- ότι έχουμε τελικά πραγματικό πλούτο στη χώρα μας, ότι έχουμε «Ορυκτό Πλούτο», ότι υπάρχει ελπίδα, ότι έχουμε μέλλον, ότι μπορούμε!! Την προσπάθεια αυτή την κάναμε πάνω από κατεστημένα κομματικά ή οικονομικά συμφέροντα τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι άμεσος στόχος είναι οι Έλληνες να ενωθούν και να ψάξουν παντού. 
Ζητήσαμε από τους Συμπολίτες μας να ξυπνήσουν από τον λήθαργο της καλοπέρασης και του εύκολου πλουτισμού & να κοιτάξουν το αχανές θαλάσσιο πέλαγος, να πιστέψουν στον πλούτο του, & να ζητήσουν από την οποιαδήποτε Κυβέρνηση να ψάξει αμέσως τις θάλασσες μας εντοπίζοντας επί τέλους κοιτάσματα και εξορύσσοντας  αυτόν το πλούτο προς όφελος του Ελληνικού λαού.
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι τις πρώτες ημέρες συναντήσαμε μία γενικευμένη αντίδραση από όλες τις πλευρές. 
Μας είπαν στην αρχή: Τι αθλιότητες είναι αυτές. Δεν υπάρχει τίποτα το αξιόλογο στην θάλασσα. Προσπαθείτε να κάνετε δικιά σας διαφήμιση. Σερβίρετε λόγια του αέρα. Λαϊκίζετε για δικό σας όφελος. Πουλάτε ανύπαρκτα πετρέλαια, είστε έμποροι ελπίδας  κ.λ.π.
Αλλά μέσα σ’ αυτό το θλιβερό κλίμα της πρώτης διετίας 2009-2010 σταθήκαμε τελικά πολύ τυχεροί: 
Μόλις δημοσιεύτηκαν οι πρώτες ξένες επιστημονικές εκθέσεις των Γάλλων και Αμερικανών που έδειχναν το τελικό μέγεθος του αναμενόμενου πλούτου της ΑΟΖ, Νότια & Νοτιοανατολικά της Κρήτης και μόλις ήρθαν οι πρώτες γειτονικές ανακαλύψεις των προαναφερθέντων κοιτασμάτων της ΑΟΖ του Ισραήλ και της ΑΟΖ της Κύπρου όλα άλλαξαν ως δια μαγείας!!! Τα πάντα άλλαξαν επειδή δεν τα λέγαμε εμείς!!
Όλοι άρχισαν τώρα να μιλούν πλέον για τις αναμενόμενες δυνατότητες ύπαρξης πλούτου Νότια της Κρήτης κατ’ αναλογίαν με αυτά που βρέθηκαν στην Κύπρο & το Ισραήλ. Ο κολοσσός που λέγεται Deutsche Bank ανέφερε ότι τα επόμενα 35 χρόνια οι Έλληνες θα μπορούσαν να εισπράξουν -με 50% πιθανότητα επιτυχίας- 270 Δις δολλάρια!! 
Ως ειδικός σήμερα δεν μπορώ προσωπικά να πω εάν θα σταθούμε πραγματικά τυχεροί και πόσο  Πετρέλαιο ή πόσο Αέριο θα ανακαλύψουμε τα επόμενα τριάντα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας (βλ. Εικ.1) δείχνουν ότι το σύνολο της Ελληνικής ΑΟΖ παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον.  
Γνωρίζω επίσης πολύ καλά ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να ψάξουμε το συντομότερο ώστε να εντοπίσουμε κάτι σημαντικό όπως αυτό εξ' άλλου έπραξε η Κύπρος. Είναι ο μόνος γρήγορος τρόπος να απαλλαγούμε από κάθε εξάρτηση, να απαλλαγούμε από οποιαδήποτε μνημόνιο. 
Επί της ουσίας η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Όπως έχουμε διαπιστώσει η πολιτεία προχώρησε μόνο σε μερικά μικρά μεμονωμένα διστακτικά βήματα, έναρξης κάποιων πρώτων ερευνητικών διαδικασιών. Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια, αλλά Ελληνική ΑΟΖ στο σύνολο της δεν έχει ακόμη καθοριστεί ή θεσπιστεί. Η τυχόν οριοθέτηση & θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ μπορούσε να δώσει οπωσδήποτε σημαντική αξία στα αναμενόμενα θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα που αναγκαστικά θα πρέπει αναλάβουμε να προκηρύξουμε στην διεθνή αγορά ώστε επιτέλους να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές για την ανακάλυψη & αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου & Φ/Α. Να επισημάνω σ ΄αυτό το σημείο την μεγάλη σημασία της ΑΟΖ, και στην ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ανεξαιρέτως ότι για να πραγματοποιηθούν, θα πρέπει εμείς οι Έλληνες να ενωθούμε πάνω από οποιαδήποτε κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. ΄
Ας ελπίσουμε ότι αυτοί που εξακολουθούν να τρέφονται και να ζουν από το μίσος & το διχασμό θα απομονωθούν τελικά προς όφελος όλων μας.
 
* Ο κ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος
είναι Πρώην Γενικός Διευθυντής
Έρευνας & Παραγωγής Υ/Α
της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. 

 

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.