"Διχάζει" τώρα και ο Κουβαράς

2013-12-12 14:58

Θέμα ένταξης του Κουβαρά στο Δήμο Λαυρεωτικής έφερε η Δημοτική Αρχή

►Πριν τη συζήτηση του θέματος στο Δήμο Σαρωνικού
►Ελιγμοί στην ψηφοφορία από τη μείζονα αντιπολίτευση
 
Τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του ¨Καλλικράτη”, ο οποίος απέφερε τη συνύπαρξη Κερατέας, Λαυρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, αιφνιδιαστικά ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της ένταξης του Κουβαρά στο Δήμο Λαυρεωτικής.
Σε μία συνεδρίαση η οποία σημαδεύτηκε από τους αναμενόμενα υψηλούς τόνους και την ένταση,  ρίχτηκε  άφθονο νερό στο μύλο του τοπικισμού  τον οποίο κατά τα άλλα όλοι προσπαθούν να ξορκίσουν.
Χωρίς να παραβλέπουμε την παράλογη, χωροταξική κατανομή του “Καλλικράτη”, όπως σωστά τη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κ. Λεβαντής, αλλά και τις σκοπιμότητες οι οποίες την υπαγόρευσαν, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στη χρονική συγκυρία την οποία επελέγη το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Κυρίως στη σπουδή να παρθεί μια απόφαση εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Σαρωνικού, το οποίο θα πραγματοποιείτο τρεις ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Πολύτιμος παράγων
Διάχυτη, παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής υπέρ του αντιθέτου, είναι η εντύπωση στους παροικούντες ειδικά στο Λαύριο, πως η όλη μεθόδευση υπηρετεί την πολιτική ενίσχυση του κ. Λεβαντή ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Γιατί είναι γνωστή η επιρροή της δημοτικής  παράταξης της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, στην τοπική κοινωνία του Κουβαρά. Γεγονός που καταδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και η ανοικτή επιστολή  Λεβαντή για την οποία θα γίνει λόγος παρακάτω.
Ο ελιγμός της μείζονος Αντιπολίτευσης
“Είμαστε αντίθετοι με το χρονικό διάστημα που έρχεται το θέμα” ανέφερε ο επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας-πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, επιχειρώντας έναν τακτικό ελιγμό και αποφεύγονας κατά την ψηφοφορία ένα ξεκάθαρο ναι ή ένα όχι. Πιο πριν είχε κάνει λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αρετούσας Μακρή, καλώντας την όπως επί λέξει ανέφερε,  να ασκεί τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος και όχι ως εισηγητής της πλειοψηφίας”.
Η επιστολή Λεβαντή
Σημείο τριβής αποτέλεσε αναμφίβολα η γνωστή “Ανοικτή Επιστολή” του Δημάρχου Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή προς τους κατοίκους του Κουβαρά και της Πέτα στις 2 Οκτωβρίου, την οποία παρουσιάζουμε και η οποία θεωρείται πως συνέβαλε στη συλλογή 600 και πλέον υπογραφών και την αποφασιστική ανακίνηση του θέματος εκ μέρους του τοπικού συμβουλίου στον Κουβαρά.
Την ίδια την επιστολή υπερασπίστηκε τα μέγιστα ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας πολλές φορές τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί όλα τα χρόνια ανάμεσα στους κατοίκους της Κερατέας και του Κουβαρά και τους οποίους αγνόησαν εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν τη χωροταξική χάραξη του “Καλλικράτη”.
Μετά τις εκλογές
Τη συζήτηση του θέματος για μετά τις εκλογές πρότεινε ο Ν. Βλαχογιάννης, ανέφερε παρόμοιες περιπτώσεις (Κρέστενα) και φυσικά διαχώρισε για μια ακόμη φορά τη θέση του από τους πρώην πολιτικούς του συνοδοιπόρους.
Επιστολή αντίθεσης λόγω απουσίας
Απούσα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά με ξεκάθαρο τρόπο η  Ιωάννα Κουλουβράκη, μέσω επιστολής, γνωστοποίησε την αντίθεσή της στη συνένωση του Κουβαρά με το Δήμο Λαυρεωτικής. 
“Είμαι αντίθετη στην ένταξη της Τοπικής Kοινότητας Κουβαρά στον Δήμο Λαυρεωτικής στην παρούσα φάση: Πρώτον γιατί δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του Δήμου στον οποίον ανήκει. Δεύτερον, γιατί η χρονική περίοδος στην οποία πάει να διενεργηθεί κάτι τέτοιο, μόλις έξι μήνες πριν από τις εκλογές, είναι εντελώς ακατάλληλη. Και τρίτον γιατί οι ανάγκες του Δήμου μας, λόγω της τεράστιας έκτασης και των πολλών οικισμών είναι ήδη επιβαρυμένες”  επεσήμανε μεταξύ άλλων  στην επιστολή της η κα Κουλουβράκη.
Κατά πλειοψηφία
Με κατά πλειοψηφία απόφαση τελικά  το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της πρότασης συνένωσης του Κουβαρά με το Δήμο Λαυρεωτικής. Μένει η ανάλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Σαρωνικού και Υπουργική Απόφαση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Κάτι το οποίο    πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, μετά και την πρόσφατα εκδηλωθείσα κυβερνητική  άρνηση για αλλαγές στον “Καλλικράτη” και τον εκλογικό νόμο.
 
 
 

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.