Προς επαναλειτουργία η “XYMA”

2013-07-11 16:54

 

Πέρασε η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αντίθετη στην επαναλειτουργία η Λαϊκή Συσπείρωση

Στην αρμοδιότητα πλέον του Γ.Γ της Αποκεντωμένης Διοίκησης Αττικής η τελική απόφαση για την επαναλειτουργία

 

Συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Ιουνίου το θέμα της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας “ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ” για την επαναλειτουργία της εγκατάστασης πρώην ΧΥΜΑ Α.Ε., στη θέση Συρί στο Θορικό Λαυρίου, η οποία και εγκρίθηκε με κατά πλειοψηφία πόφαση.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ι. Προμπονάς, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία μας ανέφερε πως την τελική απόφαση , θα τη λάβει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Αττικής, ο οποίος και θα λάβει επίσης υπόψιν του την τήρηση των 75 όρων τους οποίους είχε θέσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής με σχετική εισήγησή της.

Ωστόσο, μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης είναι αρκετά καχύποπτο με την τήρηση των όποιων όρων και προδιαγραφών, μετά το ατύχημα του 2006 το οποίο είχε θέσει σε καραντίνα όλη την περιοχή με τον τοξικό καπνό να έχει σκεπάσει ολόκληρη την πόλη του Λαυρίου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ» ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους από πριν. Οτι θα λειτουργήσει με 10 δεξαμενές αντί για 40. Παραδέχθηκε δε, ότι η πρώην «ΧΥΜΑ ΑΕ» λειτουργούσε δεξαμενές παράνομα, αλλά ισχυρίστηκε ότι εξαπατήθηκε από το μελετητή που έκανε την επέκταση τεσσάρων δεξαμενών.

Ο Ι. Κοκκινόπουλος, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε σαφές ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τέτοιο ανοσιούργημα και να λειτουργήσει ξανά η ΧΥΜΑ στην περιοχή με άλλο όνομα». Θύμισε την έκρηξη του 2006, από την οποία κινδύνεψε ολόκληρη η πόλη και γέμισε με τοξικά, επικίνδυνα καρκινογόνα αέρια η ατμόσφαιρα. Σημείωσε ότι και ο Δήμος Λαυρίου δεν είναι άμοιρος ευθυνών, καθώς δεν παίρνει νέα αρνητική απόφαση για να προστατέψει τους κατοίκους.

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.