Στη δύνη των απορριμμάτων

2013-03-02 15:23

 

Σε κεντρικό ζήτημα, και πάλι, εξελίσσεται το θέμα των απορριμμάτων στην ευρύτερη Λαυρεωτική, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο κεντρικός σχεδιασμός πλέον εντάσσει και τη θέση Φοβόλες για υποψήφιο χώρο Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ). 
Η θέση «Φοβόλες», περιοχή η οποία βρίσκεται δίπλα στην παλιά χωματερή της Κερατέας, προστίθεται στις κατάλληλες θέσεις που είχαν προταθεί για τη δημιουργία της ΟΕΔΑ στη Νοτιοανατολική Αττική. Ωστόσο, το Βραγόνι Κερατέας (Οβριόκαστρο) παραμένει ως πρόταση καθώς δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, θετική περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις Φοβόλες.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η συμπλήρωση των κατάλληλων θέσεων έγινε προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή, ανάλογες με εκείνες του 2011 όταν κάτοικοι που αντιδρούσαν στην κατασκευή ΟΕΔΑ στο Οβριόκαστρο συγκρούονταν για μέρες με τα ΜΑΤ.
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή από την παραπάνω εξέλιξη και με σχετική ανακοίνωση εγκαλεί κάθε διαφωνούντα περίπου ως κακόβουλο.
Ωστόσο, οφείλουμε να παραθέσουμε τα παρακάτω στοιχεία και το συλλογισμό μας, θεωρώντας πως στην υπόθεση των απορριμμάτων το δίλημμα δεν βρίσκεται τόσο στη γεωγραφική επιλογή - χωρίς να υποβαθμίζουμε τη σημασία της - όσο στην ίδια την πολιτική διαχείρισης των χρυσοφόρων, όπως αποδεικνύεται, απορριμμάτων.
Στην περιοχή της Αττικής με τους υπάρχοντες κεντρικούς σχεδιασμούς, πέραν του ΧΥΤΑ στη Φυλή, δημιουργούνται δύο χώροι Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), σε Γραμματικό και Κερατέα.
Με το σύνολο των απορριμμάτων να φτάνει τους 1.300.000 τόνους ετησίως, Γραμματικό και Κερατέα φαίνεται να δέχονται το 20% του συνολικού αυτού όγκου, δηλαδή 260.000 τόνους ετησίως περίπου.
Παραμένει δηλαδή η ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Θριασίου, ο βασικός αποδέκτης των απορριμμάτων της Αττικής, όταν εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για ήδη κορεσμένο χώρο, με μύρια όσα προβλήματα, τόσο χωροταξικά, όσο και περιβαλλοντικά.
Το θέμα που κάτω από αυτές τις συνθήκες από μόνο του αναφύεται, δεν είναι άλλο από την ορθότητα των ίδιων των κεντρικών σχεδιασμών.
Πολύ σωστά το ΚΚΕ κάνει λόγο για διαπεριφερειακή συνεργασία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού δεν μπορεί πλέον η αστικοποιημένη Αττική, η οποία γεωγραφικά αποτελεί το 2,8 της επικράτειας, να γίνεται αποδέκτης του 40% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων της χώρας και μιλά για εξεύρεση χώρων και πέραν των ορίων της Περιφέρειας.
Θέτει επίσης ορθά το ΚΚΕ, αυτήν καθ' αυτήν την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία μέσω των ΣΔΙΤ παραχωρείται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Εδώ, στη Λαυρεωτική, αυτό που δεν προβάλλει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Κ. Λεβαντής είναι αυτή ακριβώς η πλευρά της υπόθεσης.
Η οικονομική δηλαδή επιβάρυνση του λαού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση και αδιάφορα με την οριστικοποίηση της τοποθεσίας στην Κερατέα για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ, θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος το μάρμαρο.
Θα κληθεί να καταβάλει αυξημένα δημοτικά τέλη στη λογική του ...ο ρυπαίνων πληρώνει, υπέρ των ιδιωτών-διαχειριστών, οι οποίοι και θα αποφασίζουν κατά το οικονομικό τους συμφέρον, το ύψος της ανταποδοτικότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων την οποία γενναιόδωρα τους παραχωρεί σήμερα η κυβέρνηση.
Θα συμβεί ακριβώς ό,τι βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει στα διόδια, όπου η απληστία των κατασκευαστικών εταιρειών-διαχειριστών για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη έχει υπερβεί κάθε όριο...
Συνεπώς χώρος για πανηγυρισμούς στη Λαυρεωτική όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και δεν ενδείκνυται.
 

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.