Συνέντευξη Απόστολου Παμφίλη

2014-05-01 17:31
 " Όσοι υπόσχονται ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τον δήμο για να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική, χωρίς συγκρούσεις με το ίδιο το αστικό κράτος, την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοροϊδεύουν τον κόσμο."
Συνέντευξη στον Μανώλη Ντούρο
Η ενίσχυση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, αλλά και η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, προβάλλουν ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής, Απόστολο Παμφίλη, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο κίνημα για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή πολιτική.
 
Απόστολος Παμφίλης
 
Κύριε Παμφίλη, οι προσεχείς εκλογές τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές θα διεξαχθούν κάτω από μία πρωτόγνωρη επίθεση στις μακρόχρονες εργατικές κατακτήσεις και το λαϊκό εισόδημα. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από το λαό τον Μάιο;
 
Στις εκλογικές αναμετρήσεις  18 & 25/5/14 είναι αναγκαίο να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στην πολιτική που τον καταδικάζει να ζει μόνιμα στην ανεργία και στην φτώχεια, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης πρέπει να ενισχυθεί η δύναμη εκείνη που μάχεται αταλάντευτα για τα δικαιώματά του και τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο.
Μια μάχη που θα τη δώσουμε ενιαία όλοι μαζί από όποια θέση ταχθούμε ο καθένας, ως ανεβασμένη μορφή πολιτικής πάλης, να δημιουργήσουμε μια πραγματική ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Γιατί ενιαία είναι η αντιλαϊκή πολιτική που διαπερνά όλους τους μηχανισμούς από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τους Δήμους και τις περιφέρειες. 
Η συνεπής μαχητική στάση με τη λαϊκή παρέμβαση, μπορεί να δυσκολέψει τα διάφορα σενάρια για ανακάτεμα της τράπουλας στο αστικό πολιτικό σύστημα. Η προοπτική βρίσκεται στην αναγέννηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα παλέψει για να αδρανοποιηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα συμβάλει στον αγώνα για να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά βάρβαρα μέτρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στις επερχόμενες εκλογές είναι: Όχι στα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Να δυναμώσει η λαϊκή αντεπίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
 
Σε τοπικό επίπεδο οι διοικούντες τον Δήμο Λαυρεωτικής επικαλούνται γενικώς την οικονομική κρίση, για να δικαιολογήσουν την απομάκρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Λαυρεωτικής επί τω προκειμένω από τον κοινωνικό της ρόλο.
 Ούτε λέξη δεν ακούγεται για την κυβέρνηση και τα κόμματα της ΝΔ και        του ΠΑΣΟΚ που τη συγκροτούν. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά την άποψή σας;
 
Δεν υπάρχουν πλέον τα χαρακτηριστικά που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχασε τον κοινωνικό της ρόλο ως λαϊκός θεσμός. Γενικά έχει μεταλλαχτεί σε μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Έγινε μηχανισμός του κράτους. Δεν αμφισβητείται η εφαρμοζόμενη αντιδραστική πολιτική γιατί η πλειοψηφία της Διοικούσας Παράταξης είναι υποστηρικτές των κομμάτων που συγκυβερνούν και υιοθετούν το πλαίσιο των βάρβαρων μέτρων με φραστικές ενστάσεις για δημιουργία εντυπώσεων. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση σε επίπεδο δήμου, έχουν αποδεχτεί  «την αρχιτεκτονική του Καλλικράτη» που σημαίνει εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας. Στηρίζουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική, πρωτοστάτησαν στις ελαστικές μορφές εργασίας, 5μηνα, ανταποδοτικότητα, αντεργατικά μέτρα, «αναδιαρθρώσεις» στα εργασιακά δικαιώματα κ.α. 
Μέσα στα κόμματα αστικής διαχείρισης ενσωματώνονται όλες οι εκφράσεις αστικής ιδεολογίας. Με τις αποφάσεις τους ή τη συναίνεσή τους εξασφαλίζουν στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια κερδοφορία τους. Τα περί τοπικής ανάπτυξης είναι εμπαιγμός. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από την γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται. Οι πολιτικές διαχείρισης της φτώχειας είναι στην πραγματικότητα πολιτικές συντήρησης του προβλήματος στο διηνεκές, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση τα ψίχουλα, τα ξεροκόμματα που επιδιώκουν να συνηθίσουν το λαό σε μειωμένες απαιτήσεις. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν πιο έντονα την όξυνση των ανισοτήτων και λόγω κρίσης, να σηκωθούν στα πόδια τους, για να μην συμβιβαστούν με μια ζωή χωρίς απαιτήσεις, παλεύοντας ταυτόχρονα για να ανοίξει ο δρόμος που θα κάνει τη φτώχεια παρελθόν. 
Το γεγονός ότι οι δήμοι γίνονται φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής είναι αδιαμφισβήτητο και τα παραδείγματα είναι πολλά. Στο πλαίσιο των απαραίτητων αλλαγών του «Καλλικράτη» μπορεί να λυθεί το πρόβλημα μιας συνολικής μεταρρύθμισης του διοικητικού συστήματος της χώρας; Μπορούν οι δήμοι να πάρουν αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων; Οι τοπικές διοικήσεις και ο Δήμος Λαυρεωτικής αξιοποιούν το πραγματικά ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο ως άλλοθι αφενός για να διαπαιδαγωγούν το λαό στην έκπτωση των αναγκών του, αφετέρου στη λογική της διαχείρισης εντός βέβαια των πλαισίων του συστήματος. Άλλωστε αφού είναι κομμάτι του αστικού κράτους με συγκεκριμένες ξεχωριστές αρμοδιότητες. Όσοι υπόσχονται ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τον δήμο για να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική, χωρίς συγκρούσεις με το ίδιο το αστικό κράτος, την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Γιατί και η πείρα δείχνει ότι ανεξάρτητα από προθέσεις, η τοπική διοίκηση έχει από τη φύση της αντεργατική, αντιλαϊκή αποστολή,  οι όποιες δυνατότητες να μπουν έστω εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση είναι περιορισμένες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάθονται άπραγοι. Ο λαός πρέπει να διεκδικεί καλύτερους όρους για τη ζωή του. Αυτή η διεκδίκηση είναι προϋπόθεση για να μπαίνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και της Τοπικής Διοίκησης και να υπάρξουν ορισμένες κατακτήσεις. Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί τη λογική της ασφυκτικής νομοθεσίας και του νομικού πλαισίου που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καταμερισμός ρόλων στους μηχανισμούς του αστικού κράτους υπάρχει, όπως υπάρχει και σχετική αυτοτέλεια που εξυπηρετεί το βασικό προσανατολισμό και τη στρατηγική της αστικής εξουσίας.
 
Οι όροι ανεξάρτητος, αντιμνημονιακός, πέφτουν στο τραπέζι από πολλούς υποψήφιους άλλων παρατάξεων. Είναι αρκετό αυτό για την επιλογή των ψηφοφόρων που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, ή πρόκειται για τρικ υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου;
 
 Παραμονές εκλογών θα εμφανιστούν όλοι ως αντιμνημονιακοί. Σημασία έχει ότι με ή χωρίς μνημόνια, με ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, με τον εφιάλτη της μιλιταριστικής διακρατικής συμμαχίας της Ε.Ε. συνυπεύθυνη για την κρίση, το χρέος, την ανεργία, τη διαφθορά και άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων, ο λαός δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Η φοροεξόντωση και τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Οι ελπίδες του λαού, της νεολαίας θα διαψευστούν αν κάθε φορά δοκιμάζουν κάποιους για τους οποίους έχουν επιφυλάξεις από την αρχή, τους ξέρουν σαν καιροσκόπους ή φοβούνται ότι δεν θα τηρήσουν ούτε στο ελάχιστο αυτά που λένε προεκλογικά για να υφαρπάξουν την ψήφο. Καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς τους υποψηφίους που εμφανίζονται «ανεξάρτητοι», «υπερκομματικοί ή ως «ενωτικοί και εκφραστές της ευρύτερης αριστεράς»! Κοροϊδεύουν για να πάρουν την ψήφο. Πίσω τους είναι κρυμμένα κομματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ή προσωπικοί υπολογισμοί και φιλοδοξίες. Απόρριψε τους εκβιασμούς, την κοροϊδία και τον καιροσκοπισμό. Μην τους επιτρέψεις να σε παγιδεύσουν με τα κόλπα τους. 
 
Μετά από αρκετά χρόνια η Δημοτική Παράταξη η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς εκτιμάτε την παρουσία σας αυτά τα τριάμισι χρόνια;
 
Δεν κάνουμε απολογισμό μόνο σαν εκλεγμένοι. Κάνουμε συνολικά απολογισμό της δράσης του κόμματός μας, των φίλων, των οπαδών, που συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια μαζί μας. Είμαστε δίπλα στους κοινωνικούς αγώνες. Εκφράστηκε σε πολλά μέτωπα και σε πολλά επίπεδα. Αντισταθήκαμε στις κυρίαρχες λογικές, που μιλάνε για ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών, σταθήκαμε δίπλα στην εργατική τάξη, στους μικρούς εμπόρους, στους ανέργους και στους εργαζόμενους στον ίδιο το δήμο μέσα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε όποια μορφή πάλης και αντίστασης γι’ αυτούς που κόπηκε το ρεύμα, γι’ αυτούς που το σύστημα τους πέταξε στο περιθώριο και τους δώσαμε το χέρι να σηκωθούν. Θα εκμεταλλευτούμε κάθε χαραμάδα για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους, θα συμβάλουμε στην οργάνωση και κινητοποίηση του κόσμου. Οι ταξικές δυνάμεις, οι λαϊκές επιτροπές – εκεί είναι το κλειδί – είχαμε πλούσια δράση το προηγούμενο διάστημα. Έγιναν εκατοντάδες επανασυνδέσεις και προσφυγές όταν επιβλήθηκε το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.α.
Με αυτή την έννοια, δεν μας βρήκε ούτε η περιφέρεια, ούτε η κυβέρνηση αρωγούς στην προσπάθειά τους για το τσάκισμα των εργαζομένων.  Γι΄ αυτό λέμε ότι είναι κρίσιμο η ενίσχυση του  Κ.Κ.Ε. και στις τρεις κάλπες, να βγει δυναμωμένο, από καλύτερες θέσεις να δώσει ώθηση στο κίνημα για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή πολιτική. Δια της ανάθεσης δεν λύνονται τα προβλήματα. Τα προβλήματα της ανεργίας, τα προβλήματα της φτώχειας, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Ανάσες μπορεί να πάρεις με την πάλη σου, αλλά αυτό που πρέπει να βάλει μπροστά ο εργαζόμενος είναι ότι πρέπει να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και να ενισχύσει ακριβώς τον ριζοσπαστικό πόλο ανατροπής.
 
Πολύς ο λόγος που γίνεται για την τοπική ανάπτυξη, μέσω της τουριστική εκμετάλλευσης της περιοχής, αλλά και για έργα όπως ο Προαστιακός, το Λιμάνι, τα οποία θεωρείται πως θα συμβάλλουν, πέραν της ίδιας της ανάπτυξης, και στη μείωση της ανεργίας,  η οποία ειδικά στο Λαύριο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μπορεί να υπάρξουν όλα αυτά στο πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών και των κεντρικών κατευθύνσεων; Ποια είναι η άποψή σας;
 
Το πρόβλημα της ανεργίας με τα υψηλά ποσοστά στην περιοχή μας είναι πρόβλημα βαθιά ταξικό – πολιτικό και αποτελεί κορυφαίο μέτωπο πάλης. Τα μέτρα εξαθλίωσης θα τα συνεχίσουν όποιο κόμμα κι αν είναι στην κυβέρνηση, όποια δημοτική παράταξη κι αν είναι στη διοίκηση του δήμου, χωρίς παρεκκλίσεις. Η επιχειρηματολογία των άλλων δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο είναι ότι η χρηστή και καλή διοίκηση στο δήμο μπορεί να φέρει αποτελέσματα για άμεση λύση  ή ότι η υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων μπορεί να μειώσει την ανεργία. Μιλούν για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για την ανεργία χωρίς όμως να αναφέρονται στα πραγματικά αίτια που προφανώς δεν οφείλονται στην κακοδιαχείριση ή στην έλλειψη αναπτυξιακών σχεδίων.
Τα προγράμματα κατάρτισης για τους νέους είναι προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, που προσφέρουν πάμφθηνη εργατική δύναμη στους εργοδότες. Αυτό είναι το όραμα της Ε.Ε. που περνάει μέσα από τους δήμους για το μέλλον των νέων, των ανέργων, όλων των προσωρινά εργαζόμενων. Παραπλανούν τον κόσμο ότι θα εξασφαλίσουν δουλειές σε ανέργους αν εκλεγούν οι εκκολαπτόμενοι νέοι σωτήρες με τις διάφορες συνταγές που στηρίζουν την επιχειρηματική δράση και την κερδοφορία των ισχυρών τμημάτων του συστήματος. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες αναμονής χωρίς κοινωνικά και ταξικά κριτήρια.
Μοναδική απάντηση είναι η σύγκρουση με την ανάπτυξη υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, η απειθαρχία στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», η αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος με στόχο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Προέχει το γενικό συμφέρον για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου, για την τόνωση της επισκεψιμότητας στην πόλη με συμβατή λειτουργικότητα και ελεγχόμενη χρήση. Είναι απαραίτητη η σύνδεση με μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς όπως η προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή (έγινε αξιολόγηση του έργου) και η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας για φτηνή και γρήγορη μετακίνηση από και προς το κέντρο. Οι θέσεις εργασίας είναι ζητούμενο, ενώ η κάθε δημοτική αρχή δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης με την ισχύουσα νομοθεσία στο πλαίσιο των κεντρικών κατευθύνσεων.
 
Απέχουμε λίγες μόνο ημέρες από τις εκλογές της 18ης Μαΐου. Αισιοδοξείτε για το εκλογικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη Λαϊκή Συσπείρωση; Ποιος είναι ο στόχος σας;
 
Έχουμε το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα να ζητήσουμε σε αυτές τις εκλογές να μας εμπιστευθεί με μεγαλύτερο ποσοστό ο λαός της Λαυρεωτικής. Ζητάμε να δοκιμάσουν την αξία της ψήφου που επιστρέφει στον εαυτό τους και γίνεται δύναμη για το ίδιο το κίνημα.
Ο λαός έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά, να εκφράσει με την ψήφο του την καταδίκη, την αντίθεσή του στην ασκούμενη πολιτική. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που τώρα έχουν την πείρα για να μην επιτρέψουν να τους ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά με τα διλήμματα, τη λογική του «μικρότερου κακού», που τελικά κάθε φορά γίνεται σκαλοπάτι για το μεγαλύτερο κακό… 
Στις εκλογές του Μάη, ζητάμε να κάνετε πιο ισχυρό το Κ.Κ.Ε. στην Ευρωβουλή, πιο δυνατή τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια και στον δήμο ώστε μαζί με το εργατικό κίνημα να οργανώσουμε την αντίσταση, τη διεκδίκηση για ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης και συμπόρευσης  ώστε στις ευρωεκλογές, στις Περιφερειακές και Δημοτικές να γίνει ένα βήμα προς τη λαϊκή χειραφέτηση.  
 

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.