Συνέντευξη Δημήτρη Λουκά

2013-07-11 16:57

Δημήτρης Λουκάς

"Η διοίκηση Λεβαντή χαρακτηρίζεται από πλήρη ανικανότητα, από επικίνδυνη αδράνεια, από πλήρη έλλειψη οργάνωσης και στοιχειώδους σχεδιασμού"

 

Όποιος ρίξει μια ματιά ευθύς αμέσως αντιλαμβάνεται την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής όχι μόνον στην κατάστρωση ενός μεσοπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου, άκρως απαραίτητου στην παρούσα συγκυρία, αλλά ανικανότητα που αγγίζει τα όρια ενός στοιχειώδους μικρονοικοκυρέματος και μιας στοιχειώδους περιστολής της ανεξέλεγκτης σπατάλης του δημόσιου χρήματος.”

Αυτά και πολλά ακόμη τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και η οποία ακολουθεί. 

 

Συνέντευξη στον Μανώλη Ντούρο

 

Κύριε Λουκά,

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό της δημαρχιακής περιόδου 2011-2014. Σε αυτήν έχουμε ήδη παρατηρήσει πολύ υψηλούς τόνους ανάμεσα στην παράταξή σας και στη Δημοτική Αρχή, είχαμε ακόμη και εξώδικα εκ μέρους της απέναντι σε επικριτικά σας σχόλια, ενώ η αντιπαλότητα μέσα από κάποια παραταξιακά έντυπα, εκατέρωθεν, αλλά και ο φανατισμός που τη διέπει εντυπωσιάζει.

Πώς θα τα δικαιολογούσατε όλα αυτά;

 

Αρχικά η διαπίστωσή σας είναι πολύ ορθή, πράγματι οι αντιπολιτευτικοί τόνοι ανέβηκαν στο δεύτερο μισό της θητείας Λεβαντή. Κοιτάξτε, είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο το σεβαστήκαμε απολύτως, όπως επίσης σεβαστήκαμε απολύτως και τον εύλογο χρόνο που θέλει κάθε Δημοτική Αρχή προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση από μένος, δεν κάνουμε αντιπολίτευση για μικροπολιτικούς λόγους.

Η απόφασή μας να σκληρύνουμε τη στάση μας, όχι με την έννοια της αντιπαλότητας όπως το θέτετε, αλλά με την έννοια της κριτικής και του ελέγχου, έχει να κάνει με την πάνδημη πλέον διαπίστωση ότι η διοίκηση Λεβαντή χαρακτηρίζεται από πλήρη ανικανότητα, από επικίνδυνη αδράνεια, από πλήρη έλλειψη οργάνωσης και στοιχειώδους σχεδιασμού. Όταν μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια περίοδο άκρως επιθετική για τους δημότες μας και διαπιστώνουμε ότι η Αρχή του Δήμου δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για να θωρακίσει τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι η σκληρή κριτική είναι όχι απλώς βάσιμη και δικαιολογημένη, αλλά τελικά απαραίτητη. Συνεπώς όσο μας αφορά η στάση αυτή δεν πηγάζει από φανατισμό ή πολιτική εμπάθεια, αλλά από την πολιτική υποχρέωση που έχουμε και ως αντιπολίτευση, αλλά και ως παράταξη που έχει σχέδιο και όραμα για το νέο Δήμο Λαυρεωτικής, τον οποίο βλέπουμε να ρημάζει, να αργοπεθαίνει και να εγκαταλείπεται συστηματικά.

 

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, ισχυρίζονται πως παραδώσατε το 2010 “καμμένη”-οικονομικά- γη στον κ. Λεβαντή. Τι θα τους απαντούσατε;

 

Τα ψέματα του κ. Λεβαντή δεν έχουν πάτο. Ευτυχώς όμως για το συγκεκριμένο και εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα τα νούμερα είναι επίσημα ( όπως προκύπτουν από το υπογεγραμμένο από εμένα και τον κ. Λεβαντή πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής) και αμείλικτα. Το ξεκίνημα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου τον Ιανουάριο του 2011 έγινε με αφετηρία χρέος 11.500.000€! Από αυτά στην τοπική ενότητα Κερατέας αναλογούσαν το 10.000.000,00€, σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρέδωσε ο ίδιος ο Κ. Λεβαντής στο ενημερωτικό τους έντυπο.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Λαυρίου οι αντίστοιχες υποχρεώσεις ήταν 1.500.000€, επαναλαμβάνω όχι σύμφωνα με δικά μου στοιχεία, αλλά σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του πρώην Δήμου Λαυρεωτικής!

Κοιτάξτε, όποιος δεν κάνει πολιτική, όποιος δεν ασκεί διοίκηση, όποιος δεν έχει σχέδιο καταφεύγει στο ψέμα και στην κατασυκοφάντηση. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και η κατασυκοφάντηση απαντιέται οριστικά και αμετάκλητα από τη δικαιοσύνη.

Στο έντυπό μας δημοσιεύουμε αναλυτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2011, δημοσιεύουμε όμως αναλυτικά και όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την τριετία και τη σημερινή κατάσταση. Όποιος ρίξει μια ματιά ευθύς αμέσως αντιλαμβάνεται την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής όχι μόνον στην κατάστρωση ενός μεσοπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου, άκρως απαραίτητου στην παρούσα συγκυρία, αλλά ανικανότητα που αγγίζει τα όρια ενός στοιχειώδους μικρονοικοκυρέματος και μιας στοιχειώδους περιστολής της ανεξέλεγκτης σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Ανικανότητα ή τελικά σκοπιμότητα που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, όταν τούτη την εποχή πληρώνουμε περισσότερα από 200.000 ευρώ στο Δημοτικό διαμέρισμα Κερατέας για επιλεκτικά μισθώματα ή όταν χάνουμε 100.000 ευρώ το χρόνο από την κατανάλωση νερού του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

 

Είναι πολλές οι φωνές στο Λαύριο που θεωρούν την πόλη φτωχό συγγενή στις Καλλικρατικές εξελίξεις, μιλούν επίσης για παραγκωνισμό έναντι της γειτονικής Κερατέας. Τις συμμερίζεστε;

 

Ο Δήμος μας συνολικά είναι ο χρεοκοπημένος συγγενής στις Καλλικρατικές εξελίξεις. Είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι το Λαύριο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Το Φοινικόδασος καταστρέφεται, η βρωμιά στην πόλη είναι παροιμιώδης, το οδικό δίκτυο ρημάζει, ενώ ούτε ένα έργο, επαναλαμβάνω ούτε ένα έργο, δεν έχει έρθει από την παρούσα διοίκηση στην πόλη. Είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Καμάριζα και στους οικισμούς. Είναι όμως, δυστυχώς, εξίσου αλήθεια ότι και η Κερατέα είναι προδομένη από τον κ. Λεβαντή.

Το ιστορικό της κέντρο παρατημένο, το Γενικό Πολεοδομικό ακίνητο από το 2003, ο εμπορικός της κόσμος εξουθενωμένος, τα επίπεδα της καθαριότητας και της καθημερινής φροντίδας παρόμοια με του Λαυρίου, ειδικά η Πάνω Πλατεία πεθαίνει εγκαταλελειμμένη. Επίσης ούτε ένα έργο δεν ήρθε στην Κερατέα αυτά τα τρία χρόνια, ενώ το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από μείζον ζήτημα, ο κ. Λεβαντής προσπαθεί να το μετατρέψει σε προεκλογικό τυράκι. Τα δίκτυα αλληλεγγύης ανύπαρκτα σε ολόκληρο το Δήμο, εξού και είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Αττική που δεν έχουμε ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Τούτη η διοίκηση δεν κατηγορείται για διάκριση ανάμεσα στις διοικητικές μονάδες, κατηγορείται για πλήρη αδιαφορία και ανικανότητα που σκεπάζει σα μαύρο πέπλο ολόκληρο το Δήμο Λαυρεωτικής.

 

Έχετε κατά διαστήματα χρησιμοποιήσει σκληρούς όρους για τη στάση της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Κ. Λεβαντή. Έχετε κάνει λόγο για Δήμο σκουπιδότοπο, για μεθοδευμένο ξεπούλημα του δικτύου Ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ. Είναι έτσι τα πράγματα;

 

Όταν η πραγματικότητα είναι σκληρή είναι λογικό και οι λέξεις που την περιγράφουν να είναι σκληρές. Αν κάνουμε μια μικρή βόλτα στο Λαύριο, στην Κερατέα, στους οικισμούς, στην Καμάριζα θα αντιληφθείτε ότι ο χαρακτηρισμός σκουπιδότοπος δεν έχει κανένα σημείο υπερβολής. Οι συμπολίτες μας άλλωστε δεν λένε κάτι λιγότερο από αυτό. Εχω πει και άλλα “σκληρά” πράγματα, όπως ότι ο κ. Λεβαντής τα μόνα έργα που διαχειρίζεται είναι αυτά των προηγούμενων διοικήσεων, όπως ότι ο κ. Λεβαντής συμπεριφέρεται σαν κακός δημόσιος υπάλληλος, αφού από πολύ νωρίς το μεσημέρι κλειδώνει ο δήμος, όπως ότι ο κ. Λεβαντής δεν έχει ασκήσει την παραμικρή πίεση στην κεντρική διοίκηση για σοβαρά έργα, π.χ ο Προαστιακός, όπως ότι για τον κ. Λεβαντή οι λέξεις κοινωνική αλληλεγγύη είναι άγνωστες, οι λέξεις σχεδιασμός και οργάνωση άγνωστα πεδία.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ επειδή ο κ. Λεβαντής προσπαθεί να κάνει τα μαύρο άσπρο, ας δούμε ποια ακριβώς είναι η αλήθεια. Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο του Δήμου ( δεσμεύοντας τις δημοτικές καταθέσεις στις τράπεζες) κατάφερε να του αποσπάσει το ποσό των 400.000 ευρώ το Δεκέμβρη του 2012. Αυτό συνέβη γιατί το Γενάρη του 2011 ο Δήμος είχε καταστεί κακοπληρωτής και αφερέγγυος έναντι της ΕΥΔΑΠ, παρακρατώντας από τους λογαριασμούς της ύδρευσης ποσά που πλήρωναν οι συνδημότες μας. Έτσι λοιπόν ήρθε με την πλάτη στον τοίχο σε συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ για την αποπληρωμή του χρέους με τους πλέον επαχθείς όρους και μάλιστα με ορίζοντα εξόφλησης το 2030. Και παρά το γεγονός ότι το κράτος ανέλαβε, όπως και για άλλους Δήμους της χώρας, να ξεχρεώσει την ΕΥΔΑΠ, εμείς μέχρι το 2030 θα πληρώνουμε τοκοχρεωλύσια ύψους 1.500.000 ευρώ. Αυτή η ομηρεία, σε μια εποχή που τίθεται ανοικτά πλέον – και εγκληματικά κατά την άποψή μου- το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, ανησυχώ μήπως υπάρχει και χειρότερη εξέλιξη από το ξεπούλημα του δικτύου μας στην ΕΥΔΑΠ…

 

Οι αποχωρήσεις κάποιων στελεχών από την παράταξή σας τη Δημοτική Καινοτομία επηρεάζουν τη μελλοντική σας πορεία;

 

Αρχικά να σας πω ότι ποτέ μια αποχώρηση δεν είναι ευχάριστη υπόθεση. Δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις.

Το ζήτημα όμως δεν κρίνεται εκεί, αλλά στη δύναμη και τη βούληση που διαθέτει μια παράταξη να ξεπερνά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, να μπορεί να κάνει αυτοκριτική, να ανασυγκροτείται και τελικά να επανέρχεται πιο δυνατή, πιο ανανεωμένη, με λόγο φρέσκο και σχέδιο επικαιροποιημένο. Και αυτό στη Δημοτική Καινοτομία το καταφέραμε.

Είμαστε από τις λίγες παρατάξεις πανελλαδικά, που με ανοικτές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, κάναμε εκλογές για την οργανωτική μας γραμματεία, κάνουμε συνελεύσεις μελών, λαμβάνουμε συλλογικές αποφάσεις. Για τη Δημοτική Καινοτομία έκλεισε πριν τρία χρόνια ένας μεγάλος κύκλος και καταφέραμε να ανοίξουμε έναν καινούριο πιο δυναμικό, πιο συλλογικό, με νέα πρόσωπα και κυρίως με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

"… ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" και στην περίπτωση της παράταξης μας αυτό αποδεικνύεται με τον πιο δυναμικό τρόπο!

 

Στις12 Ιουλίου πραγματοποιείτε στο Ηρώον κεντρική πολιτική εκδήλωση, η οποία ήδη έχει προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανοίγετε ενδεχομένως την προεκλογική περίοδο; Ποιος είναι ο στόχος σας;

 

Ο στόχος δεν είναι στενά προεκλογικός ή εκλογικός γιατί για μας δεν είναι αυτοσκοπός ο Δήμος. Έχουμε διανύσει μια τριετία -εν μέσω οικονομικής κρίσης- η οποία δεν είναι μόνον χαμένη, δεν είναι μόνον μια κακή παρένθεση, είναι μια τριετία που μας πισωγύρισε πολλά χρόνια, μια τριετία που αφήνει βαθιά σημάδια και τραύματα στο σώμα του Δήμου μας. Εμείς έχουμε θέσει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η ανατροπή αυτής της κατάστασης. Είναι στόχος ζωτικός, καθώς αποτελεί την προυπόθεση για τα επόμενα βήματα. Ο δεύτερος στόχος είναι να μην μείνουμε μόνο σε μια στείρα αντιπολίτευση ή καταγγελία, αλλά να προσφέρουμε ένα θετικό όραμα στους δημότες μας. Η εκδήλωση λοιπόν της Παρασκευής έχει αυτόν τον τόνο. Είναι η απαρχή ώστε να καταθέσουμε στις βασικές του γραμμές ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης του Δήμου μας και των δημοτών μας. Θα ακολουθήσει ανάλογη εκδήλωση και στην Κερατέα, όπως επίσης το τρίμηνο του Φθινοπώρου θα οργανώσουμε ανοικτές ημερίδες-συνελεύσεις για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας, ώστε να συνθέσουμε θέσεις και απόψεις. Το πρόγραμμά μας θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των ανοικτών διαδικασιών, θα το συγγράψουμε με τους δημότες μας. Αυτό που ανοίγουμε την Παρασκευή είναι μια νέα σελίδα για το Δήμο Λαυρεωτικής, όπου δε χωρούν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, δε χωρούν νοοτροπίες του παρελθόντος, δε χωρούν πρακτικές κίτρινες, δε χωρούν η συκοφαντία και τα ασύστολα ψεύδη, δε χωρούν η μιζέρια και η παθητικότητα. Η νέα σελίδα θα γραφτεί από πολίτες ενεργούς, μάχιμους, θα γραφτεί από την ανανεωμένη Δημοτική Καινοτομία, θα γραφτεί με σοβαρό προγραμματικό λόγο, με οργάνωση και σύγχρονο σχεδιασμό.

 

 

 

Νέα

Διχάζει Λαύριο και Κερατέα η μπόχα της ΔΕΥΑΤΗΛ

2014-12-22 20:53
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Γιάννη Παρασκευή  στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού...

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.